Minden napra egy játék
Minden napra egy játék!
Alkotások - technika
Alkotások - dekoráció
Facebook

PostHeaderIcon Óvodás könyvek

Hogy az előző bejegyzés témájánál maradjunk, összegyűjtöttem, hogy nekünk milyen óvodai témával kapcsolatos könyveink vannak.

Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok

Nagyon imádom ezt a könyvet! És persze a gyerekek is! Én kicsit féltem tőle eleinte, hogy Daninak túl sok lesz benne a szöveg és kevés a kép, ezért unni fogja, de nem így lett! Ő is szívesen hallgatja, szereti. Nagyon kedves óvodai történetek, melyek írójuk hihetetlen gyermekszeretetéről, gyermekismeretéről árulkodnak. A Dani kulcsa című mesében van egy rész, ami szerintem nagyon kedves ajándék lehet óvónőknek pedagógus napra, évzáróra, ha szép papírra lemásoljuk, kinyomtatjuk:

Dani megint elgondolkozott. Anyu is jár dolgozni, apu is jár dolgozni, sőt nagymama és nagypapa is jár dolgozni. De arra még sose gondolt, hogy az óvó nénik is dolgoznak. Hogy Jutka néni is dolgozik az oviban. Hiszen ugyanazt csinálja, amit ők!

– Te ide dolgozni jársz? – kérdezte.

– Persze – nevetett Jutka néni, de azt is egészen halkan. – Nekem ez a munkám.

– Neked az munka, hogy sétálsz meg játszol velünk? Anyukám akkor sétál meg játszik velem, amikor nem dolgozik.

– Nekem az munka – mondta Jutka néni-, mégpedig olyan munka, amit szeretek csinálni. Tudod, évekig tanultam, hogy jól tudjak veletek játszani, és vigyázni is tudjak rátok, és jól megtaníthassalak benneteket énekelni, meg rajzolni, meg számolni, meg bábozni, meg mesét mondani.

– És verset is? – kérdezte Dani.

– Verset is – bólintott Jutka néni. – És sok mindent. Hogy okosak legyetek, mire iskolába mentek.

Daninak be sem kellett hunynia a szemét, és mégis sok-sok Jutka nénit látott maga előtt. Egy Jutka nénit, aki mosolyogva várja reggel, akármilyen korán jön. Egy Jutka nénit, aki segít neki levetkőzni, átöltözni, kezet mosni. Egy Jutka nénit, aki reggelit oszt, énekel, mesél, sétál. Egy Jutka nénit, aki levest mér, kenyeret ad, vizet önt. Egy Jutka nénit, aki begombolja a gombokat, megköti a masnikat, befűzi a cipőket, megkeresi a kesztyűket, és ide néz, és oda néz, és itt marad az utolsó gyerekkel, akiért nem tudnak időben jönni a szülei. Egyszer vele is itt maradt.

Az óvodában – képes szótár

Szép, színes képek, rövid történet. Ezt is nagyon szeretjük nézegetni, böngészni.

Koszorúsné Tóth Katalin -Dr. Hajdúné Hazay Annamária: Ovimese

Ezt a könyvet kimondottan olyan céllal írták, hogy az óvodai beilleszkedést segítsék. Egy kislány ismerkedése az óvodával, majd első napja az oviban. Ebből a könyvből bepillantást nyerhetnek a gyerekek az óvoda napi rutinjába. (Hazay Ancsát amúgy Ringatósok ismerhetik. Nagyon szuper foglalkozásokat tart!)

Nálunk ezek az óvoda-tematikájú könyvek vannak a könyvespolcon. És Nálatok?


Mondd el a véleményed