Minden napra egy játék
Minden napra egy játék!
Alkotások - technika
Alkotások - dekoráció
Facebook

PostHeaderIcon Kísérlet – víz és olaj

Nagyon szeretnek a gyerekek kísérletezgetni otthon. Múltkor ezt próbáltuk ki:

Egy pohárba Máté olajat, Dani pedig vizet öntött. Adtam nekik egy kanalat, hogy keverjék össze. Kevergették, majd megnéztük, mi történt: az olaj a víz tetején maradt, nem keveredett össze a vízzel.

Magyarázat: Az olaj azért nem keveredik a vízzel, mert alkotórészecskéi egymástól teljesen eltérő módon épülnek fel, alapvetően más a két folyadék szerkezete. A víz részecskéi (molekulái) gömbhöz hasonlóak, az olaj részecskéi pedig pálcikaformára emlékeztetnek. Keveredésről csak akkor beszélhetünk, ha a folyadékokat alkotó részecskék formájukban hasonlóak.

Ezután azt is kipróbáltuk, hogy sót szórtunk az olajra. Egy kis idő után a sózott olaj lecseppen a pohár aljára, majd a só “kifolyik” belőle, és a csepp visszamegy a felszínre. Minél nagyobb szemű a só, annál hamarabb kikerül az olajcseppből, tehát az “ingázás” annál gyorsabb. Érdemes mindkét változatot kipróbálni. Ha egyszerre sok sót terítünk az olajra, akkor több csepp is elindulhat egyszerre. Nagyon klasszul néz ki!

Forrás: Sulinet.hu

2 hozzászólás to “Kísérlet – víz és olaj”

  • D. Andi says:

    A fenti kísérlet volt az alapja egy lávalámpa készítésének, amit a tv-ben az egyik csatornán láttunk. Ott még adtak a gyerekek ételszínezéket is a folyadékba, és mikor már feloldódott a só, akkor meg c-vitamin pezsgőtablettát dobtak bele. Mi is ki fogjuk próbálni.

  • Eszter says:

    Hűű, de látványos lehet színesen! Kipróbáljuk mi is! köszi az ötletet!

Mondd el a véleményed