Minden napra egy játék
Minden napra egy játék!
Alkotások - technika
Alkotások - dekoráció
Facebook

PostHeaderIcon Könyvajánló

Régen írtam már könyvajánlót, pedig sok jó könyvet olvastunk mostanában. Máté jelenlegi nagy kedvencei a következő három könyv:

Esti mesék fiúknak – Boldizsár Ildikó összeállítása, illusztráció: Elek Lívia

A kisfiúkhoz szólnak a magyar, lengyel, bolgár, ír, török, norvég, japán népmesék, hogy bennük igazmondásról, hűségről, bátorságról hallhassanak a legénykék. Tegnap például Az aranyalmafa című bolgár népmeséből olvashattuk a következő tanácsot: “A leányoknak  inkább az okosát, mintsem a szebbjét válogasd, mert amint az idő múlik, az okosság egyre nő, de a szépség fogyatkozik.”

Esti mesék a boldogságról összeállította: Boldizsár Ildikó; illusztrálta: Rényi Krisztina és Szinte János

Ez a könyv a világ különböző tájairól való népmeséket, regéket, és híres írók meséit tartalmazza. Arab, észt, lengyel, svéd, koreai és magyar, Andersen és Grimm-mesék egyaránt szerepelnek a könyvben. Más népek, más életformák, különböző történetek – de mégis sok a hasonlóság. Mesék segítőkészségről, jóságról, őszinteségről, hűségről, szeretetről, becsületességről, kitartásról, tisztességről, barátságról –mindenről, amire szükség van a boldogság megteremtéséhez.  Az illusztráció csodaszép!

Egyszervolt


A 24 meséből álló kötet 12 klasszikus  és 12 mai magyar szerző meséit tartalmazza. A www.egyszervolt.hu oldalán két hónapig szavazhattak a gyerekek a kedvenc meséikre. A leadott 1600 szavazat alapján került kiválasztásra a 12 klasszikus mese. A gyűjtemény második felében ismert és a kötetben bemutatkozó fiatal magyar szerzők tollából egyaránt olvashatunk egy- egy mesét. További érdekessége a könyvnek, hogy nem egy illusztrátor rajzai és figurái népesítik be, hanem 14 illusztrátor, 14 különböző stílusban dolgozott.

A klasszikus mesék: Jancsi és Juliska, A három kismalac, A brémai muzsikusok, Piroska és a farkas, Hamupipőke, Hófehérke és a hét törpe, Csipkerózsika, Holle anyó, A kiskakas gyémánt félkrajcárja, A kis hableány, Csillagszemű juhász, A rút kiskacsa.

Mai szerzők: Baraczka Gergely, Berniczky Éva, Bódis Kriszta, Dragomán György, Esze Dóra, Garaczi László, Jónás Tamás, Lázár Ervin, Márton László, Ovlachi Aliz, Schein Gábor, Vörös István.

Nekem a kötetből abszolút kedvencem Jónás Tamás A csodapipa című meséje. Kötelező olvasmány mindenkinek!!! 🙂 (Jónás Tamás verseiért és írásaiért amúgy azóta rajongok, mióta egyszer, sok-sok évvel ezelőtt az Ő című kötete a kezembe került. Itt olvashattok tőle.)

Olyan fiúcskáknak ajánlom ezeket a könyveket, akik már végig tudnak hallgatni 6-7 oldalas meséket, úgy is, hogy nincs minden oldalon illusztráció.  (Én amúgy a hosszabb, kép nélküli meséknél szoktam azt csinálni – főként Dani miatt, de Máté is élvezi – , hogy gyorsan átfutom magamban a mesét, és előveszek hozzá néhány szükséges bábot, és olvasás közben bábozom is. Nem kell nagy bábelőadásra gondolni, csak azt vettem észre, hogy Dani még sokszor nem érti a hosszabb meséknél (pl népmeséknél), hogy melyik szereplő beszél éppen. A bábozás ezen sokat segíthet.)

Megjegyzést hagyni, illetve a megjegyzéseket elolvasni úgy lehet, ha a bejegyzés címére kattintatok.

Hírlevélre a címlapon tudtok feliratkozni. Keressétek a zöld betűs részt!

FIGYELEM!!! Minden Hírlevélre feliratkozónak tavaszi játékokat, feladatlapokat küldök e-mailben!

2 hozzászólás to “Könyvajánló”

  • Kisnyul says:

    Húúú, köszönöm! a fiús mesék nagyon jól jönnel most nekünk. A srácok pont abban a korban vannak. 🙂

    Köszi a hírlevelet is!

  • Timy :) says:

    Sziasztok! Ajánlanék még egy nagyon jó könyvet, az érzelmi intelligenciát fejleszti és segít a gyermekben felgyülemlett feszültségek feldolgozásában. Kádár Annamária: Mesepszichológia című könyvéről van tehát szó. 🙂

Mondd el a véleményed