Minden napra egy játék
Minden napra egy játék!
Alkotások - technika
Alkotások - dekoráció
Facebook

PostHeaderIcon Csillagászat

Voltunk a fiúkkal a Planetáriumban. A Süni és a csillagok című előadást néztük meg. Nagy élmény volt mindannyiunknak.

Hogy kicsit jobban megjegyezzék, miket is hallottunk, itthon készítettünk magunknak egy képet a Naprendszerről. Egy nagy papírt kékre festettünk, míg nem száradt meg a festék, szórtunk rá ezüst csillámport és csillagokat.

Míg száradt, elkészítettük a bolygókat: Félbehajtogattam vastagabb papírokat, majd sűrű akrilfestékkel befestegettük őket. Mindig megbeszéltük, hogy melyik bolygó készül éppen, és könyvben utánanéztünk, hogy jellemzően milyen színeket használjunk. Kis műanyag villával csíkoztuk. Gyönyörűek lettek. Mikor megszáradtak, körzővel rárajzoltam, majd kivágdostam a bolygókat. A bolygók azért készültek félbehajtott papírra, hogy kinyithatóak legyenek, ide ugyanis minden bolygóról beírtam néhány információt.

Végül felragasztgattuk a bolygókat a csillagos egünkre a megfelelő sorrendben, én pedig készítettem még egy űrhajót, aminek az ablakába beragasztottam a fiúk fényképét. Készítés közben sokat tanultak a bolygókról, és a kész mű gyönyörű dísze lett a szobájuknak.

A csillagképekről is volt szó az előadáson, így arról is beszélgettünk itthon. A fiúk apukája egy kék papírra apró kis csillagokat ragasztgatott (nekem erre soha nem lenne türelmem :)), természetesen a valóságnak megfelelően. Máté pedig segítséggel összekötögette a csillagokat tollal, hogy kirajzolódjanak a csillagképek. Végül még apukájuk meg is rajzolta a képeket, hogy felismerhetőbbek legyenek.

Az Uránia Csillagvizsgálóba is szeretnénk mindenképpen elmenni egyszer, csak ott most éppen nyári szünet van.

És hogy még a csillagoknál maradjunk:  Az egyik lesziporkázóbb égi jelenségre, a Perseidák-meteorraj érkezésére augusztus 12-én, péntekről szombatra virradó éjjel számíthatunk. Mindenki lesse az eget, ha hullócsillagot szeretne látni! Mi tegnap este is láttunk egyet! (Csak mindig olyan gyorsan történik, hogy soha nem tudok kívánni semmit :))

4 hozzászólás to “Csillagászat”

Mondd el a véleményed