Minden napra egy játék
Minden napra egy játék!
Alkotások - technika
Alkotások - dekoráció
Facebook

PostHeaderIcon Könyvajánló: Máté Angi: Volt egyszer egy…

Egy csodálatos mesekönyvet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani (ha még nem ismernétek). Hozzánk karácsonykor hozták az angyalok, és mindannyiunkat teljesen elvarázsolt.

Ha elkezditek olvasni Máté Angi Volt egyszer egy… meséit, rögtön belesüppedtek a varázslatos, puha világába. Szeretem a nem szokványos, de annál kifejezőbb lírai szavait, és képeit: ahogy a könyv első meséjében a nyár „beleinteget a világ menésébe”, intésétől pirosodni kezd a cseresznye, fagyni kezdenek a fagylaltok, a pipacs szétrázza piros hajait. Ahogy a süni szokásos kis életét leírja: “Nappal megállt benne a mozgás, leginkább gubbasztott, éjjel elindult benne a mozgás, leginkább muszogott.” Nagy kedvencem az is, ahogy a város közepén álló lovas király szobra néha elindul sétálni a városba: “elöl ment a galamb, utána a korona, aztán a király és legvégül a ló.” Mikor egy nagy postaládához érkeztek, és nem volt náluk levél, amit bedobhattak volna, “odaálltak a nagy piros láda nyílásához, és sorban belemondtak egy-egy fontos mondatot. Tudták, hogy ezeket a fontos mondatokat aztán a postások széthordják, oda hordják, ahová kellenek azok, mert vannak helyek a világban, ahol már évek óta, réges-régen ezekre a fontos mondatokra várnak.”

Olyan világ ez, ahol a sün ribizliszemekkel kerekíti simogathatóvá tüskéit, a kő párna akar lenni, (s miután hiába várja estéről estére a lefeküdni vágyókat, a holdvilág ráveti a jázminbokor árnyékát), a kemence felhőből süt kenyeret, az alma pedig vígan kuncog, miközben hernyó csiklandozza.

A mesék világához csodálatosan illenek Szulyovszky Sarolta illusztrációi: ugyanaz a csendesség, líraiság, puhaság, erős érzelmek.

Hogy kapjatok egy kis ízelítőt Máté Angi világából, nézzétek meg a Sötétség című meséjéből készült animációt, mely Gellár Csaba fantasztikus munkája. Gyereket az ölbe, nézzétek meg a filmet, majd olvassátok el a mesekönyv összes darabját!

Ha már olvastátok, kíváncsian várom véleményeteket!

Aki  Téli Ötletfüzetet szeretne, itt megtalál minden szükséges információt!

Megjegyzést hagyni, illetve a megjegyzéseket elolvasni úgy lehet, ha a bejegyzés címére kattintatok.

Hírlevélre a címlapon tudtok feliratkozni. Keressétek a zöld betűs részt!

 

4 hozzászólás to “Könyvajánló: Máté Angi: Volt egyszer egy…”

 • gloria says:

  Örömmel olvasok fel ,ilyen gyönyörű könyvből a gyerkőcöknek!
  Olvastuk, és elég gyakran kézbe is vesszük.
  Szerencsés helyzetben vagyok, mert Sarolta kamaszkori barátnőm, így lubickolhatok az illusztrációiban. Ha más is kíváncsi a munkáira:
  http://saroltaszulyovszky.blogspot.com
  itt tud betekinteni Saci varázslatos világába.

  Várom a következő ajánlód:
  Glória

 • f-andi says:

  Szeretem Máté Angi meséit, az oviban a gyerekek is kedvelik. Szerencsém volt Angit személyesen is megismerni, ugyanolyan kellemesség árad belőle is, mint a meséiből. (Új mesekönyve: Egy susogó levél)

 • Eszter says:

  Andi! Megvettem az Egy susogó levelet is! Csodálatos az is! Köszönöm, hogy ajánlottad!

 • Eszter says:

  Glória! Megnéztem Szulyovszky Sarolta oldalát! Gyönyörűek a munkái! Tényleg szerencsés helyzetben vagy! 🙂

Mondd el a véleményed